Contacteer ons »

Phone

32 2 261 08 01

Email

info@plan-a.be

Our head office

Kareelbakkerijstraat 23

1853 Strombeek-Bever

Plan A, your architectural firm

Plan A is an experienced firm of architects specialised in modern new-build homes, complex constructions and major renovation files for individuals, companies and government. We love durable designs with the right spatial tension within the limits set by your wishes and your budget.

With more than 15 years of experience, Plan A has realised an impressive portfolio with a range of projects in the wider area around Brussels, Leuven, Tienen and Mechelen.
Why Plan A? We have the expertise, the experience and the team that will start your project full of enthusiasm tomorrow.

Our expertise

architecture architect Brussels

Plan A architects for new-builds and home renovation, offices, private practices and government projects in the wider region around Brussels, Leuven, Tienen and Mechelen.

interior architect Brussels

The interior architects at Plan A will design an interior to measure for individual homes, private practices and company buildings – in the Brussels, Leuven, Tienen and Mechelen region.

studies architect Brussels

Plan A is your specialist for stability studies, sewerage testing, safety coordination and coordination of construction projects for new-builds and renovation. Choose experience!

Energy-friendly, durable and conscious construction is
crucial, but architecture must also have a soul and
tell the story of the person living there.

Our Projects

This patio home optimises the relationship between interior and exterior. It turns away from its surroundings somewhat and arranges all of its functions around the…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home M

This patio home optimises the relationship between interior and exterior. It turns away from its surroundings somewhat and arranges all of its functions around the patio, which ensures that all spaces are optimally lit, without losing any intimacy. Recovery brick was chosen to cover the volume of the structure, a nod towards the farms nearby.

Delen:

Located in the centre of the low part of Sint-Jans-Molenbeek, this building screens off the courtyard from the Merchtemsesteenweg, along which the school is located.…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Vier Winden – Sint-Jans-Molenbeek

 

Sint-Jans-Molenbeek

Located in the centre of the low part of Sint-Jans-Molenbeek, this building screens off the courtyard from the Merchtemsesteenweg, along which the school is located. The aim was to open the building to the public areas and to allow the private areas of the school to connect with it. The courtyard was made visually and physically accessible.

A sports hall was constructed above the existing building, the porch was expanded behind the building and provided with a roof.

The building was given a new exterior and was provided with the technology required to guarantee a healthy interior climate using the principles of “passive construction”.

This is an example building for the Brussels Institute for Environmental Management.

Delen:

It involves organising and fitting-out part of the Dolce Hotel in the woods of La Hulpe as a European training centre for the forestry and…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

SCA Buggenhout

 

Plan A was requested by the architect Paul De Boelpaep to design and execute this project in collaboration.

It involves organising and fitting-out part of the Dolce Hotel in the woods of La Hulpe as a European training centre for the forestry and paper processing firm SCA Packaging.

Using a very open structure it was made possible to take part in classes and workshops in large and small groups, …

A balanced whole, where natural materials and modern technology create spaces made for people.

Delen:

A competition was held the redesign of the foyer of CC Den Egger in Scherpenheuvel. Plan A won the competition. The Den Egger building, a…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Den Egger Scherpenheuvel

 

A competition was held the redesign of the foyer of CC Den Egger in Scherpenheuvel. Plan A won the competition. The Den Egger building, a design by Zjef Van Uytsel, was conceived differently from how it later turned out to be used. When the building was only partially used, it gave a somewhat chilly and desolate impression. We found this a disadvantage but also – depending on the situation – an advantage. We added a number of elements to the to the space that could break the space up, improve the acoustics and divide it up. In this way, spaces were created that could vary in ambience from a marketplace to a jazz cafe.

Delen:

For the refurbishment of the restaurant we fell back on the existing base materials, where possible in a sound-absorbing design. Just as in the kitchen,…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

‘t Land aan den overkant – Leuven

 

For the refurbishment of the restaurant we fell back on the existing base materials, where possible in a sound-absorbing design. Just as in the kitchen, the core features in the design and execution are pure and uncomplicated.

Colours and materials were kept to a minimum to radiate calm and also create a framework for the various decorative elements.

Project in collaboration with Marijke Dejonghe.

Delen:

This involves an industrial building that was most recently used as a plumbing company with an office function, workshops, warehouse and show-room. The founder, vzw…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Boykot – Anderlecht

 

This involves an industrial building that was most recently used as a plumbing company with an office function, workshops, warehouse and show-room.

The founder, vzw Tonuso, purchased the building in order to be able to provide shelter here for young people as part of a special youth care programme.

The building is part of a dense building block with a very mixed character, both in its form and function. Industry, trade and dwellings stand side by side and, thanks to the dense buildings in the inner areas, a confusing and dark whole with low-quality building design was created.

The state set itself the goal of leaving the inner areas as undeveloped as possible or to find what the correct position could be. Another reality is, of course, the built reality, every square metre of which is paid for.

Through the strategic demolition of particular building parts and partly replacing these with new ones, a framework was created, within which the idea of the inner area as a quiet space was unified with the requirement for surface area of the owner.

Delen:

For the Colora store in Grimbergen an apartment building was demolished, after which the original form of the shed that had previously stood in this…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Colora – Grimbergen

 

For the Colora store in Grimbergen an apartment building was demolished, after which the original form of the shed that had previously stood in this area was freed up.
The job was realised by raising the structure into shape again and providing the whole with a glass cladding. On ode to the beauty of “the shed”.
The building was finished soberly and the techniques became sculpture.

Delen:

A former doctor's home, rebuilt ad hoc into an apartment and students rooms, was completely opened up and rebuilt into a family home. The ground…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home B – Leuven

 

A former doctor’s home, rebuilt ad hoc into an apartment and students rooms, was completely opened up and rebuilt into a family home.

The ground floor is extended out to the garden and organised around the central stairs.

Overall in the home there is a connection to the garden with a view to the Abdij van ‘t Park or the green space at the neighbouring Philips site.

The high ceilings in the ground floor and the space above the dining room ensure an open and spacious feel.

Vertical cut-outs in the facade (plaster on insulation) allow the daylight into the home generously and provide a framework for the idyllic views onto the Abdij and its surrounds.

Delen:

For this rebuild the wish of the owner was to create a "villa in a row". As the architect, we found that a unity had…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home C – Kapelle-op-den-bos

 

For this rebuild the wish of the owner was to create a “villa in a row”. As the architect, we found that a unity had to be created between the old and new section that interwove the two.
To allow light to penetrate the construction volume at various levels of the structure, a range of spaces were staggered around the central light well.
The new volumes were covered with black brick and white exterior plaster, where absorption or reflection of the light respectively was desired.

Delen:

The barn and main building of this graceful Walloon Brabant farmhouse were restored. Both volumes stood at a 90° angle around the earlier courtyard and…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home CL – Ramillies

 

The barn and main building of this graceful Walloon Brabant farmhouse were restored.
Both volumes stood at a 90° angle around the earlier courtyard and rose garden. The volume that stands as a hinge between the two has in the past undergone several misplaced renovations and is rebuilt from the ground up.
It has been opened to the three facades to connect the home with the courtyard, terrace and garden. At the courtyard, a glass wall forms the link between the house and the barn.
At the rear a large framework with windows over three storeys marks the transition between the static facade of the original house and the volume to be rebuilt.

Delen:

Grimbergen was extended at one point at the rear with a kitchen and a shed/toilet. These were skilfully located between the garden and living areas.…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home D – Grimbergen

 

Grimbergen was extended at one point at the rear with a kitchen and a shed/toilet. These were skilfully located between the garden and living areas.

The first decision was to demolish this building and recreate it entirely.

In the second instance it was decided how the newly added section had to look. To highlight the renewed relationship to the garden, a living area with the maximum glazed volume was chosen. The kitchen unit and roof edges were finished with zinc cladding.

Delen:

This low-energy home has a simple look, both in regards to the construction of the various spaces and in terms of the materials used. The…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home Dl – Boortmeerbeek

This low-energy home has a simple look, both in regards to the construction of the various spaces and in terms of the materials used.

The front facade with a closed character (north-facing) lent itself to a composition of inwards and outwards projecting volumes, which break through the bulk and at the same time emphasise it. There is an accentuation and emphasis of the brick material.

In contrast, the rear facade opens fully onto the garden and also offers a view of the green space to the rear from the upper storey.

Delen:

In the somewhat less creatively organised plot this home tries to escape a number of stereotypes. For that reason, the living areas are on the…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home R – Humbeek

In the somewhat less creatively organised plot this home tries to escape a number of stereotypes. For that reason, the living areas are on the first floor and the bedrooms and bathrooms are located on the ground floor.

All ballast has been removed from the first floor, which created a completely open space with a mezzanine under a typical roof line. Despite the low number of m2 the living space looks boundless.

Delen:

This is a free-standing home in Grimbergen, where a simple plan was chosen, a simple volume and soft materials. The brown brick plinth supports a…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home K – Grimbergen

This is a free-standing home in Grimbergen, where a simple plan was chosen, a simple volume and soft materials.
The brown brick plinth supports a volume clad with cedar.
The frames are made from African Coralwood, a harder timber than cedar, which turns grey in the same manner.

Delen:

This is a free-standing home in Grimbergen, where a simple plan was chosen, a simple volume and soft materials. The brown brick plinth supports a…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home L – Ganshoren

This is a free-standing home in Grimbergen, where a simple plan was chosen, a simple volume and soft materials.
The brown brick plinth supports a volume clad with cedar.
The frames are made from African Coralwood, a harder timber than cedar, which turns grey in the same manner.

Delen:

This is a free-standing family home in the last lot from a parcel of land in a rural area. As there was no context when…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home MA – Ternat

This is a free-standing family home in the last lot from a parcel of land in a rural area. As there was no context when the home was designed, the home grew from the requirements of the owner and the desire of the architect to create an autonomous object. To emphasis the abstraction, a material was chosen that allows the volumes to speak.
Delen:

This patio home optimises the relationship between interior and exterior. It turns away from its surroundings somewhat and arranges all of its functions around the…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home ME – Kalken

This patio home optimises the relationship between interior and exterior.

It turns away from its surroundings somewhat and arranges all of its functions around the patio, which ensures that all spaces are optimally lit, without losing any intimacy.

Recovery brick was chosen to cover the volume of the structure, a nod towards the farms nearby.

Delen:

Construction of a "free-standing triple-fronted home". The request was to expand the home by raising the existing garage and arrange a number of extra rooms…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home O – Londerzeel

Construction of a “free-standing triple-fronted home”. The request was to expand the home by raising the existing garage and arrange a number of extra rooms in the newly created space.

Thanks to the shape of the site, the choice was made to orient the homme towards the adjoining garden.

This results in an extension with a similar volume to that of the original home, although without a saddle roof and plastered instead of having external brickwork.

A glazed transition space is located between the two volumes to the left and right, which also gives a visitor a view towards the meadows behind the house.

Delen:

A free-standing home on a broad, but shallow block. To ensure sufficient garden space the construction was also broad and shallow. The play of the…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home S – Blaasveld

A free-standing home on a broad, but shallow block.

To ensure sufficient garden space the construction was also broad and shallow. The play of the lines on different axes, which we find throughout the home, has its origin in the shape of the plot.

Delen:

This free-standing new-build home includes the house and a practical component by one of the associates at Plan A. The home is built to the…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home ST – Halle

This free-standing new-build home includes the house and a practical component by one of the associates at Plan A.

The home is built to the passive standard. The large glass section in the front facade (south side) ensures that the sunlight can reach deeply into the house via an open space.

The stream of light is emphasised by the graphite-coloured stripe that cuts into the base volume.

The massive base (aerated concrete and concrete slabs) is filled with a timber skeleton structure, which is filled with recycled paper flakes.

Delen:

For the construction of this free-standing home on the edge of the Buggenhout wood, quality was sought in the volumes, which had been built alongside…

have a look at this project»have a look at this project»zoom
logo plan-a

Home V – Buggenhout

For the construction of this free-standing home on the edge of the Buggenhout wood, quality was sought in the volumes, which had been built alongside each other over the years.

Although the end result does not suggest this, a large part of the original was preserved. Only the sequence of cluttered rooms was skilfully opened up to create the openness that prevails.

The whole was wrapped and an insulating layer was plastered in three shades.

It looks like a new-build, but could never have been a new-build.

Delen:

Architects Brussels

Are you looking for architects? Brussels is the place where you want to have your new-build or renovation project flourish? Then the Plan A architect bureau is the one you are looking for. We are based in Strombeek-Bever and, with more than fifteen years of experience, Plan A has realised an impressive portfolio with a range of projects in the wider area around Brussels and also around Leuven, Tienen and Mechelen. We put everything into our modern new-build homes, complex constructions and major renovation dossiers for individuals, companies and government. Whether you want a budget-friendly family home, an intelligently designed communal home or a durable luxury villa with sleek design, at Plan A your dream home will bet set down on paper and built into a reality. For the design and execution of private practices and business buildings for small businesses, new construction projects and complex renovations in the cultural, educational and care sectors, you can also count on the experience and expertise of Plan A architects.

 

From design to execution with Plan A architects

Plan A is not only the right place for architecture, but also for stability studies, sewerage testing, safety coordination and coordination of construction projects for new-builds and renovation and for interior architecture. It is important when working with private practices and offices to look at a complete picture of your business and to coordinate all of the spaces, so that all of the parameters suit your business. For private homes, too, the choice of materials and design strengthen the architectural plan. Plan A architects in Brussels (and surrounding areas!) will help you to create a unique interior design, fully to measure and with an eye for quality and details.

 

Get to know the Plan A team

If you are looking for architects in Brussels, you are welcome at Plan A. Our team has a healthy mix of architects with years of experience and young talent. Know-how and expertise, out-of-the-box thinking, knowledge of the construction market, technical insight and a talent for coordination – you can count on all of this at Plan A. Interested in our services? Contact us for a non-binding consultation.